Kelionė į istorinį Kurdistano regioną Hawraman

Kelionė į istorinį Kurdistano regioną 
Hawraman


Kelionė į istorinį Kurdistano regioną Hawraman. Jis šiuo metu padalintas tarp Irano (dalis Kermanšacho ir Kurdistano provincijų) ir Irako. Mūsų tikslas aplankyti miestus Tavelą ir Byarą. Šis kraštas labai gražus ir žalias. Tai Irako Kurdistano dalis. Nuo mūsų miesto apie 100km. Buvome prie pat Irano sienos, nuotraukose matosi patikros punktas.

Regionas apima Zagroso kalnyno pakraštį ir sutampa su Dijalos upės vidurupiu.

I tūkst. pr. m. e. asirų šaltiniuose regionas buvo žinomas kaip Paršua ir priklausė Asirijos imperijai. Vėliau kraštą kolonizavo kurdai. Čia įsitvirtino kurdų goranių atšaka – hevramiai. Nors kultūriškai jie laikomi kurdais, jų kalba (gorani) laikoma atskira, gimininga talyšų ir zazaki kalboms. Iš gyvųjų iranėnų kalbų, gorani yra artimiausia avestos kalbai.

Per savo istoriją regionas buvo valdomas kitų kurdų bei ne kurdų valstybių, daugiausia Ardalano, ir valstybingumo neturėjo. Tačiau jis buvo labai svarbus kurdams kultūrine prasme. Dar senovės laikais čia egzistavo daug zoroastrizmo šventovių, kurios iki dabar išliko svarbios piligriminės vietos.

XIV a. čia susiformavo savotiška kurdų religija Jarsanas, kurią įkūrė Sultan Sahakas. Ši religija padarė didelę įtaką aplinkiniams kurdų regionams. Kadangi šventieji Jarsano raštai buvo rašomi gorani kalba, tai išplatino ją kitų kurdų tarpe, ji laikoma šventąja kalba religijos išpažinėjų tarpe.

Nors nuo mūsų miesto tik apie 100km kelionė truko apie 3 val. į vieną pusę. Išvykome ryte 11 nors buvome susiruošę 8.30, bet giminės kaip ir daugelis kurdų dėl laiko tikslumo nesijaudina, valanda čia ar ten  Kurdistane daugelyje rajonų labai prasti keliai. Pusiaukelėje jau buvo labai daug turistų, kurie atvykę iš Irako, Irano. 
Sustojome pavalgyti, kavinės labai jaukios, uždari kiemukai ir pavėsis, daug medžių, labai labai daug žmonių. Esu minėjusi kurdams maistas nr 1. Taip ir juokiausi mano tikslas buvo aplankyti apylinkes, o bendrakeleivių (5 automobiliai važiavom) pavalgyti. Šis kraštas turi daug vandens. Kelionėje prisiminiau gyvenimą Ispanijoje kai teko dirbti apelsinų laukuose, tik čia daugiausia auginama granatos. Labai gražūs laukai, šiuo metu žydi medžiai. Pabuvau ir Kėdainiuose  vienas miestas agurkų kraštas, daug šiltnamių ir pakelėse pardavinėjami agurkai. Šių miestų architektūra labai graži, miestuose namai dar likę seni ir akmeniniai, statyti kalnuose. Tavelos mieste Sadamo Huseino valdymo metu kai vyko Irano ir Irako karas 1980-1988 čia gyveno 800šeimų, bet visoms šeimos teko palikti namus karo metu, buvo sugriauta daug namų, bet šiuo metu atstatyti, 2008 metais 750 šeimų grįžo į namus. Bet šį kraštą 1994 iki 2003 vėl buvo užvaldę islamistų grupuotė. Buvo draudžiama televizija, maisto tiekimas. 2004 metais vėl viskas nurimo ir gyvenimas teka įprasta vaga. Dabar lankant šias vietas, matant tiek turistų, tiek žmonių negali net įsivaizduoti koks gyvenimas čia buvo prieš kelis metus. Šis kraštas yra riešutų kraštas. Labai daug riešutmedžių. Pardavinėjami riešutai, visi džiovinti vaisiai, iš čia jie parduodami ir į mūsų miestą, bei Iraką. Kurdų tradiciniai rūbai ir batai taip pat siuvami čia. Vyriški mėlyni kostiumai ir balti kurdiški batai. Labai daug rankų darbo daiktų parduotuvių, bet daug atvežti iš Irano. Tavelos miestas vadinamas Havramano širdimi. Kurdistane žmonių vardai turi reikšmę. Mūsų sūnaus vardas yra toks pat kaip buvusio šio krašto Hawraman karaliaus vardas. Nemažą dalį Kurdistano jau apkeliavom. Dar yra daug vietų kur aplankyti, tik vasarą labai karšta, geriausia keliauti pavasari ir ne tokia didele grupe. Labai norėčiau ir į Iraną, atrodo taip arti bet tiek man tiek vyrui reikia vizų.














Komentara

Komentarai

Populiarūs įrašai