Kalbos mokėjimas - laisvė bendrauti ir galimybė pažinti


Kalbos mokėjimas – laisvė bendrauti ir galimybė pažinti

Kiekviena tauta turi savo gimtąją kalbą.  Kalbos mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą, nes jomis komunikuojame ir per jas suvokiame pasaulį. Kalba – tai bilietas į platųjį pasaulį. Užsienio kalbos mokėjimas mums padeda pažinti kitas pasaulio šalis, tai svetimos šalies gilesnio pažinimo galimybė. Kaip yra smagu važiuoti į kokią nors naują šalį ar gyventi joje kai supranti kas vyksta aplinkui. Keliavimas arba gyvenimas  tada tampa daug lengvesnis ir įdomesnis.

Kalbos nemokėjimas

Dauguma žmonių nori įsilieti į socialinį gyvenimą naujoje šalyje, tačiau ne visi atvykstantieji gyventi į svetimą šalį moka tos šalies kalbą. Kalbos nemokėjimas ir kalbinių įgūdžių stoka – vienas labiausiai bendravimą su vietiniais gyventojais apsunkinančių veiksnių. Kalbos nemokėjimas sukelia nesaugumo, nepasitikėjimo, bei bejėgiškumo jausmus ir nepalankiai veikia bendravimą su vietos gyventojais. Kalbos nemokėjimas sukelia labai daug streso, nesusipratimų, todėl gali kilti nesutarimai šeimoje ar su vietiniais gyventojais. Šeimoje, kurioje vienas iš narių moka tos šalies kurioje gyvena kalbą, o kitas nemoka, vyksta vaidmenų pasiskirstymas, vienas tampa priklausomas nuo kito, tada gali kilti konfliktai namuose. Kai žmogus nemoka kalbos, kyla problemos tvarkant dokumentus, apsiperkant, mokant mokesčius, lankantis pas gydytojus, bendraujant su mokytojais vaikų mokykloje, taip pat norint dirbti.

Kalbos mokymosi nauda

Kalbų mokėjimas išlaisvina žmogų. Jis jaučiasi pasitikintis savimi, savarankiškas ir tai jam suteikia galimybę jaustis nepriklausomu kitoje aplinkoje ir valdyti situacijas.
Šalies kurioje gyveni kalbos mokėjimas leidžia geriau suprasti žmones. Dabar daugelis moka anglų kalbą, bet ne visose šalyse šia kalba galima susikalbėti.
Mano patirtis Irako Kurdistane. Šioje šalyje ligoninėse, mokyklose, parduotuvėse galima susikalbėti anglų kalba, bet ne visi šeimos nariai ar giminės kalba šia kalba. Kalba yra svarbus bendravimo instrumentas. Jos nemokėjimas gali sudaryti rimtų kliūčių žmogui integruotis į naują visuomenę. Kalbos mokėjimas, žinios apie šalies kultūrą, istoriją, papročius, religiją, gyvenimo sąlygas ir įstatymus padeda geriau adaptuotis naujoje aplinkoje.
Visada galima daug ko išmokti iš kitų kultūrų ir iš jų žmonių. Kalbant tos šalies kalba lengviau susirasti draugų kurie papasakos apie šalį, kalbos filosofiją, apie kultūrą, papročius, apie kuriuos nė nežinotum, jei nekalbėtum bendra kalba, tai leidžia sėkmingai integruotis į vietinę bendruomenę ir skatina kitų šalių gyventojų draugystę, svetingumą.
Mokant kalbą galima skaityti tos šalies laikraščius ir sužinoti visas naujienas, bei žinias iš tos šalies naujienų, o ne tikėti, kas parašyta kitomis kalbomis. Taip pat skaityti knygas, žiūrėti televiziją. Užsienio kalbos leidžia prisijungti prie pasaulinės bendruomenės, keistis informacija, bendradarbiauti, rengti bendrus projektus, rasti naujų pažinčių. Šiandien kalbinės kompetencijos yra neatskiriamos nuo modernaus žmogaus sąvokos.
Dar vienas naudingas dalykas yra tai, kad kalbos mokymasis padeda išlaikyti smegenis jaunas ir sveikas, skatina protinį aktyvumą ir gyvybingumą.

Kalbos mokymosi būdai

Visi kalbos mokymosi būdai yra geri. Svarbu pasirinkti tokį, kuris neverstų jausti kažkokios prievolės, kančios ar nepasitenkinimo. Kalbų mokymasis neturėtų būti priverstinis, tai turėtų būti malonumas. Svarbiausia sąlyga mokantis užsienio kalbos kaip tik yra noras ir ryžtas mokytis ją, kadangi kiekviena kalba graži savaip, todėl mus praturtina ir leidžia geriau pajusti kitą kultūrą, kitą kultūrinį identitetą ir visą likusį pasaulį.

Kalbą mokytis galima įvairiais būdais:

·        Bendravimas. Vienas iš efektyviausių būdų – tai buvimas toje šalyje ir bendravimas su tos šalies žmonėmis. Labai svarbu naują kalbą įtraukti į savo aplinką. Svarbu bandyti kalbėti ir nebijoti klysti. Niekas tikrai nesijuoks ir nesmerks, jei padarysite klaidų.
·        Kalbos kursai. Bendravimas ir mokymasis grupėje.
·        Asmeninis mokytojas. Jei nėra galimybės mokytis grupėje – tai labai gerai turėti asmeninį mokytoją. Labai svarbu bendravimas, o ne tik žodžių ir taisyklių mokymasis.
·        Internetas. Labai daug ir įvairių kalbos mokymosi kursų galima rasti internete. Įvairios grupės, pamokos, bendravimas, programos, tik naudokitės visomis technologinėmis gudrybėmis.
·        Televizija, knygos. Žiūrėti televizijos laidas, skaityti knygas ar klausytis radijo.
·        Renginiai. Dalyvauti įvairiuose renginiuose, teatruose, ten kur kalbama tos šalies kalba.

Man pačiai labai svarbu išmokti kurdų kalbą. Kalba yra svarbus bendravimo instrumentas. Norint sužinoti daugiau apie kultūrą, susirasti daugiau draugų, kalba yra būtina. Aš domiuosi šalies istorija, keliauju ir lankau visas istorines vietas, todėl apie šią šalį galima paskaityti daug knygų. Kalbų mokėjimas praverčia ir darbe. Kalbų mokėjimas atveria platesnes galimybes užsienio partnerių paieškai,  tarptautiniam bendradarbiavimui ar verslo plėtrai. Taip pat keliaujant pravartu mokėti kalbą.

Labai svarbu atsipalaiduoti ir mokytis su malonumu, mėgautis mokymosi procesu, bendrauti ir susirasti draugų, bei bendraminčių.



Komentarai

Populiarūs įrašai