Pietūs svečiuose

 

Pietūs svečiuose

Kurdų maistas būdingas vakarų Azijos virtuvei. Daugelis patiekalų, kuriuos valgo ir gamina kurdai nėra kurdiški, tai – Sirijos, Turkijos, Irano, Irako ar Armenijos virtuvės patiekalai.

Kurdistano klimatas ir dirvožemis tinka vynuogėms, granatoms, figoms ir graikiniams riešutams. Kurdistane yra ir medaus, kuris dažnai parduodamas su koriu. 





Kurdistane taip pat yra daug pieno produktų, kurie gaminami iš avių ir karvės pieno. Kurdų virtuvėje gausiai naudojamos šviežios žolelės. Duona dažniausiai valgoma tik iškepta, labai skani, bet tik balta vadinama naan. Kurdai negali gyventi be juodos arbatos. Saldinta juodoji arbata yra labai paplitęs gėrimas kartu su karčia stipria kava. Kitas mėgstamiausias kurdų gėrimas yra „mastow“ (Sorani dialektas), tai yra jogurtas ir druska, sumaišyti su vandeniu ir dough. Dažnai patiekiamias pridedant krapų ar mėtų. Dėl žalio kalnuoto kraštovaizdžio, pavasario ūkininkų turgeliuose gausu šviežių kalnų žalumynų, būdingų tik kurdų patiekalams. Valgoma daug įvairių salotų, pyragaičių ir gėrimų, kurie būdingi skirtingoms Kurdistano vietovėms. Kurdai žinomi kaip klajoklių tauta, todėl aviena ir vištiena kurdų virtuvėje šimtmečius buvo pagrindinė mėsa, taip likę ir iki šių dienų. Dažnai aviena ar vištiena troškinama pomidorų ir jogurto padaže ir patiekiama ant ryžių arba bulguro. Kurdai gamina daug rūšių patiekalų: kofta ir kubba, dolma, špinatai su kiaušiniais, kviečių ir lęšių sriuba, burokėlių ir mėsos sriuba, saldi ropė, kardamono sausainiai, burgulo plovas ir dar daug visko. Labai patinka jiems kepta mėsa ir žuvis. Dažnai piknikauja gamtoje.

Dažnai kurdai valgo sėdėdami ant grindų ir maistas padedamas ant audinio pakloto kambario viduryje. O kodėl valgo ant grindų? Todėl, kad į svečius ateina labai daug žmonių, kartais būna 20 - 30 žonių, šeimos labai didelės, todėl nėra kaip visiems susėsti prie vieno stalo. Visada svečiai priimami su pagarba ir gausiomis vaišėmis.






Komentarai

Populiarūs įrašai