Delal tiltas



Ant visų tiltų, ant kurių esu vaikščiojus, visada stabteliu ir pažiūriu į tekančią upę. Per vieną tilto pusę atiteka, pre kitą nuteka vanduo. Tai kaip ir mūsų gyvenimas – atiteka, tu stabteli šią akimirką, ir vėl jis nuteka. Upė man yra gyvenimo tėkmės sinonimas. Tiltai visi su savomis istorijomis.




Iš Duhok miesto kelionė į Zakho truko šiek tiek mažiau nei valandą. Labai norėjau pamatyti vieną iš seniausių arkinių tiltų Artimuosiuose Rytuose.

Zakho - tai pasienio miestas. Jis yra vos už kelių kilometrų nuo Irako ir Turkijos sienos, jame gyvena apie 350 000 gyventojų.

Zakho yra vienas seniausių miestų Irako Kurdistano regione. Turtingas ir įvairialypis architektūros paveldas. Jame yra daug kultūrinių ir istorinių vietų bei miesto senasis miesto centras.

Miestas buvo įvairių kultūrų ir religijų centras. Krikščionys ir žydai gyveno Zakho mieste. Čia buvo daug sinagogų ir buvo vadinamas “Asirijos Jeruzale”. Žydai kalbėjo aramėjų kalba. Netoliese esančios Khabur upės krantai Biblijoje minimi kaip viena iš vietų, į kurią buvo ištremti izraelitai.

Čia yra mineralinių šaltinių, kurie, kaip manoma, turi gydomųjų savybių, ypač gydant odos ligas.

Delal tiltas. Manoma, kad tai yra seniausias arkinis tiltas Artimuosiuose Rytuose.

Pavadinimas kilęs iš kurdų kalbos, kur Pir reiškia tiltą, o Delal – brangus ar gražus. Šis pavadinimas atspindi vietinių gyventojų požiūrį į tiltą, nors kai kuriems žmonėms jis neatspindi nei patrauklaus, nei estetiško. Tą mums pasakė vietinis gyventojas sutiktas aikštėje šalia tilto. Jis pasijuokė, kad šį tiltą geriau vadinti drąsuolių tiltu, kadangi čia daugelis vietinių nuo tilto šokinėja į mažyčius upės baseinėlius.

Tačiau mano manymu tiltas su penkiomis arkomis ir dideliais akmenimis vis dar turi kažkokio žavesio. 

Manoma, kad tiltas pirmą kartą buvo pastatytas romėnų laikais, o dabartinė konstrukcija yra iš Abasidų laikų (musulmoniška 37 sunitų kalifų dinastija, valdžiusi 750-1258 m. iš Bagdado(.

Jis yra 114 m ilgio, 4,7 m pločio ir 16 m aukščio ir buvo pastatytas naudojant didelius akmenis.

Tiltui pastatyti buvo naudojami vietiniai akmenys, rasti Khabur upėje ir aplink ją.

Kurdai lanko didįjį Pira Delal tiltą kaip taikos visai šeimai paminklą.







Kaip ir kiekvienas senovinis tiltas pasaulyje, Zakho mieste esantis Delal tiltas turi savo istoriją. Seni akmenys laikui bėgant prarado spalvą, tačiau jie vis dar pasakoja istorijas, kurias perdavė vietos gyventojų kartos.

Viena iš seniausių istorijų yra apie jaunuolį Abasidų laikų – Abasidų dinastija valdė beveik du šimtmečius nuo 750 metų – kuris įsimylėjo merginą, gyvenusią kaime priešingoje upės pusėje; jis pastatė tiltą, kad galėtų būti su ja.

 Gana šiurpi legenda byloja, kad tiltą pastačiusio išradingo meistro rankos buvo amputuotos, kad jis negalėtų pastatyti kito tilto, kurį būtų galima palyginti su Pira Delal. Be to, sakoma, kad viena iš amatininko dukterėčių buvo palaidota po tiltu kaip auka.

Šiuo tiltu naudojosi prekybininkų vilkstinės, gabenusios razinas ir medvilnę.





Šiandien, nors yra naujesnių, tvirtesnių tiltų, kertančių Khabur upę, šis tiltas vis dar vilioja nemažai pėsčiųjų, dviratininkų ir motociklininkų.

Šis tiltas ekstravagantiškas, kuris matė daug istorijos ir tikrai čia išliks dar ilgesnį istorinį laikotarpį.

Dabar tiltas dažniausiai yra turistų traukos objektas, o Zakho turizmo departamento duomenimis, kasmet čia apsilanko nuo 100 000 iki 150 000 lankytojų. Siekiama, kad šis tiltas būtų įtrauktas į vieną iš svarbiausių pasaulio archeologinių vietovių.



Ant visų tiltų, ant kurių esu vaikščiojus, visada stabteliu ir pažiūriu į tekančią upę. Per vieną tilto pusę atiteka, pre kitą nuteka vanduo. Tai kaip ir mūsų gyvenimas – atiteka, tu stabteli šią akimirką, ir vėl jis nuteka. Upė man yra gyvenimo tėkmės sinonimas. Tiltai visi su savomis istorijomis.


 

Komentarai

Populiarūs įrašai