Eid Mubarak

Milijonams musulmonų pasaulyje baigėsi ramadanas.Visą pasninko mėnesį pamaldūs musulmonai nuo saulės patekėjimo iki saulei nusileidus negalėjo valgyti, gerti, rūkyti, mylėtis.
Šiandiena jau žmonės pradėjo švęsti - ramadano pabaigą, nors šie metai visai kitokie. Tai viena svarbiausių švenčių musulmoniškose šalyse, į kurią tradiciškai renkasi šeimos, o šias metai Kurdistane griežtai draudžiama lankyti gimines ir draugus. Kada baigiasi Ramadanas? Tai priklauso nuo to, kada pasirodo jaunas mėnulis. Skirtingose šalyse pasninkas gali baigtis skirtingu laiku, taip kaip ir pasninko valandos prasidėdavo skirtinga valandą, skirtingose šalyse.
Šis mėnuo yra ypatingas praktikuojantiems musulmonams tuo, kad jo metu tikintieji laikosi pasninko: susilaiko nuo gėrimo, valgymo, intymių santykių nuo aušros iki saulėlydžio.
Tačiau neteisinga būtų manyti, kad Ramadano esmė tėra tikinčiojo išbandymas alkiu ir troškuliu. Pasninkaujančiam ne mažiau svarbu yra susilaikyti nuo bet kokių nuodėmių, saugoti savo akis, ausis ir liežuvį nuo nederamų veiksmų. Daugelis moterų, kurios nesidengia plaukų šį mėnesį dengiasi ir nenaudoja tiek daug makiažo.
Teisingas Ramadano laikymasis neturi nieko bendra su maisto kultu, persivalgymu, produktų švaistymu ar miegojimu ištisą dieną. Deja, vis daugiau musulmonų pamiršta tikrąją pasninko esmę – šlovinti Viešpatį per Jo Žodį, t. y. Korano skaitymą, recitavimą, papildomas maldas, kūno ir minčių apvalymą pasninku, labdarą. Mano patirtis, kiek aš mačiau, tikrai žmonės daug valgo šiuo pasninko metu, bet tik naktį. Teko būti keliuose šeimos susitikimuose kai stalai lūžo nuo maisto, tiek visko daug, kad neįmanoma tiek suvalgyti, o žmonės kai taip karšta dienos metu +37 daugelis dieną miegodavo.
Mums ne musulmonams labai keista ir sunku suprasti. Daugelis nemusulmonų galvoja, kad ilgas valandas trunkantis pasninkas gali atrodyti praktika, kurios gali laikytis tik kraštutinių, radikalių pažiūrų musulmonai. Išbūti kartais net 20 valandų be maisto ir gėrimo jiems atrodo neabejotinas religinis persistengimas. Sužinoję, kad jų kolega ar draugas pasninkauja, nemusulmonai gali pradėti galvoti, kad ir jie, greičiausiai, paniro į religinį fundamentalizmą. Tačiau tokios asociacijos neturi jokio pagrindo. Ramadano pasninkas yra viena iš islamo pamatinių praktikų, vargiai parodanti išskirtinį musulmono religinį uolumą, greičiau – būtiniausią minimumą. Paprastai pasninkui pasiryžta net ir tie musulmonai, kurie šiaip islamu nesivadovauja.
Nors didžioji dauguma musulmonų laukia ir pasitinka Ramadaną su džiugesiu, tačiau jo pradžia nėra oficiali islamo šventė. Musulmonai švenčia Ramadano pabaigą. Žmonės važiuoja lankyti gimines, vaikai gauna dovanų, aukojama vargšams. Kaikurie vaikai eina į namus prašyti saldainių. Nors ir ne tik vaikai :) man teko matyti kai pas vyro mamą 7 ryte kaimynai vyrai atėjo pasveikinti ir jiems reikia duoti saldainių ir taip jie eina pas visus kaimynus :)
Nors Dievas yra pasakęs, kad pasninkaujančiojo burnos kvapas Jam mielesnis nei kvapniojo muskuso, musulmonai žino, kad šalia jų esantiems žmonėms gali atrodyti kitaip, todėl jie linkę vengti artimo kontakto, bučiuotis. Jei manote, kad musulmonai Ramadano metu nustoja valytis dantis ir skalauti burną – klystate. Pasninkaujančio burna, ilgą laiką negavusi maisto ir gėrimo išdžiūsta. Pasninkaujant draudžiama net kramtomoji guma, o burnos praskalavimas vandeniu tesuteikia trumpalaikį efektą, tad tenka su tuo susitaikyti.
Nereikia drovėtis valgyti ir gerti šalia pasninkaujančiojo. Musulmonai nesitiki iš kitatikių, kad šie solidarizuosis ir praleis savo pietus. Jie yra pripratę matyti aplinkui valgančius ir labai retam tai sukels diskomfortą. Kurdistane labai daug kavinių buvo atidarytos ir dienos metu žmonės eidavo valgyti, tik kaikurių langai buvo uždengti. Rūkyti gatvėje irgi nepatartina, kad nesusilauktum kokių piktų priekaištų.
Pasninkavimas islame reiškia ir gėrimų atsisakymą įskaitant vandenį. Nereikia tuo garsiai stebėtis. Taip, sveikam žmogui, kuris skysčius kompensuoja vėliau, po saulėlydžio, toks pasninkas nekenkia.
Moterys turi pertraukas nuo pasninkavimo per mėnesines, esant pogimdyviniam kraujavimui (įskaitant persileidimą), jos taip pat gali nepasninkauti, jei žindo ar laukiasi kūdikio. Jos pasninkauja vėliau joms tinkamu metu.
Pasninko nutraukimas kas vakarą datule ar gurkšniu vandens yra veiksmas, kurio musulmonai neatidėlioja kad ir kur jie būtų, kad ir ką jie veiktų. Jie pasninkavo keliolika valandų, tad nemanykite, kad šis veiksmas rodo etiketo stoką.
Pasninkavimas nėra joks pasiteisinimas pravaikštoms, vėlavimams, žodžio nesilaikymui, pykčio proveržiams ir tinginystei. Kiekvienas musulmonas turi tęsti įprastą sau gyvenimą, nesitikėti, kad jų dalią aplinkiniai palengvins.
Nereikia gailėti musulmonų dėl ilgų pasninko valandų. Nors tai yra nelengva patirtis tiek fiziškai, tiek psichologiškai, absoliuti dauguma džiaugiasi ir didžiuojasi galimybe pasninkauti. Fiziškai dirbantys vyrai gali nesilaikyti pasnininko, bet pas vyrą dirbantys vyrai visi laikėsi. Vakar diena kai buvo +41 stebėjau kaimyną dirbantį kieme, vyras dar paklausė ar laikosi pasninko, sakė taip.
Daugelis pasninkaujančių tampa uždaresni, praleidžia siūlomas pramogas. Jie ne tik saugo savo energiją, bet ir laikosi rekomendacijų pasninko metu  surimtėti ir daugiau laiko skirti dvasiniam susikaupimui bei augimui.
Ne pirmus metus pasninkaujantys musulmonai gerai pažįsta savo organizmą ir jo galimybes. Dažnas sunkų fizinį ar protinį darbą atliekantis musulmonas renkasi atostogas paskutinėmis Ramadano dienomis, žinodamas, kad negalės pilnai atiduoti savęs darbui.  Daugelis musulmonų gyvenančių kitose šalyse grįžta į savo gimtinę arčiau artimųjų ir savo kultūros, bet šiais metais niekas ne keliauja.
Tikiuosi, kad ši informacija jums padės labiau suprasti apie pasninko mėnesį  ir išsklaidys kai kuriuos mitus.

Komentarai

Populiarūs įrašai